TEST
čtvrtek 7. 10.
MAMMAL HANDS /UK
20:00, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Mammal Hands přivezou v říjnu do Paláce Akropolis jazz pro 21. století

Britské trio Mammal Hands zavítá ve čtvrtek 7. října poprvé do pražského Paláce Akropolis. Jedna z nejzajímavějších ostrovních jazzových kapel posledních let míchá jazz s vlivy ambientu, elektroniky nebo world music. Jejich komplexní skladby se pyšní delikátní atmosférou a dynamikou, trio si nicméně vystačí pouze se saxofonem, klavírem a bicími. Mammal Hands se ale hlavně spoléhají na unikátní souhru a bezmála mimosmyslové propojení hráčů na pódiu. Kolegové GoGo Penguin či Portico Quartet z labelu Gondwana se do Prahy vrátí po třech a půl roce.

Mammal Hands vznikli na počátku minulé dekády ve východoanglickém městečku Norwich původně jako DJský projekt bratrů Jordana a Nicka Smartových. Když se k nim ale záhy přidal perkusionista Jesse Barrett, nastartoval unikátní evoluci jejich zvuku. Jordan hraje na saxofon, Nick na klavír a vlivy elektronické hudby zůstaly v rovině hypnotizujícího minimalismu, s nímž Mammal Hands uhranou posluchače. Svůj podíl na tom ale má i láska Jesseho Barretta k indickým ragám, které studuje už druhou dekádu. Osobitý styl Mammal Hands z těchto vlivů vyrůstá, načerpali ale i něco z klasického jazzu, hlavně její spirituální větve (John Coltrane, Pharaoh Sanders).

V roce 2014 Mammal Hands debutovali albem Animalia, které sklidilo nadšené ohlasy v tisku. „Klasické jazzové trio, které mutuje v raveový projekt,“ napsal o desce The Guardian. Rázem se stali velkým objevem ostrovní scény a k slávě jim určitě pomohl i fakt, že podepsali proslulé manchesterské značce Gondwana Records. Té šéfuje legendární Matthew Halsall, jenž se ujal produkce na deskách Mammal Hands. Na jednom z neprestižnějších jazzových labelů na ostrovech vydávají umělci jako Hania Rani, Portico Quartet nebo Gogo Penguin. Právě s posledně jmenovanými odjeli Mammal Hands v roce 2015 turné, které je zavedlo i do olomouckého Jazz Tibet Clubu. O tři roky později zahráli v Praze na festivalu Spectaculare, to už měli v diskografii další desky Floa a také Shadow Work.

Od roku 2018 se pak bratři Smartovi věnovali pouze v duu svému vedlejšímu projektu Sunda Arc, se kterým se naživo představili v Praze loni na showcaseu značky Gondwana a letos své snažení završili také debutovým albem Tides.

„Absolutně vyvážený zvuk. Cit pro souhru. Radost z nespoutanosti,“ napsal o jejich pražském koncertě FullMoon Zine. Mammal Hands nemají problém zahrát si na proslulém festivalu Montreux Jazz a o pár měsíců později rozvibrovat Mekku techna – berlínský Berghain. To je důkaz všestrannosti a hlavně nezařaditelnosti tria, které média srovnávají třeba s The Cinematic Orchestra, Bonobo nebo Portico Quartet. Mammal Hands jsou ale ze všeho nejvíce sví, dělají jazz pro 21. století – volnomyšlenkářský, nespoutaný a nepředvídatelný. Do Prahy se navrátí se svým loňským, čtvrtým albem Captured Spirits, které letos doplnil i 7´´ singl Oni/Lantern. Britští Mammal Hands jsou tu zpět ve čtvrtek 7. října a vy buďte u toho!