TEST
pátek 25. 3.
DJ POOLBOI /US + TOR /CA + VJ VALERIIA RIAZANOVA /UKR
19:30, Velký sál
dočasně mimo provoz

info
Do Paláce Akropolis přijede americký producent dj poolboi, jehož lo-fi houseové tracky odráží melancholii generace Z. Sbírá miliony poslechů na internetu a nenápadně přepisuje DNA klubové hudby.

Na Spectaculare vystoupí klubový introvert dj poolboi

V pátek 25. března dorazí do Paláce Akropolis americký producent dj poolboi, který je ve svých sedmadvaceti letech symbolem nové vlny producentů, kteří se nestydí za to, že jsou introverti.

Adam Ansley z amerického Austinu začal vydávat tracky pod jménem dj poolboi v roce 2017. Jeho introvertní lo-fi house přiznaně navazuje na klubové klasiky, je v něm ale cítit i svébytný přístup příslušníka generace Z, který do taneční hudby chce promítnout i svébytné úzkosti pociťované svými vrstevníky. Tvorba texaského producenta čerpá z estetiky „lo-fi hip hop“ kanálů na YouTube, které dnešní internetová generace používá při učení nebo zahánění depresí. Jeho emo-house tracky jsou podobně uklidňující a žádný div, že si svůj průlom zažil v prvních měsících pandemie, kdy poptávka po této hudbě byla nejsilnější. dj poolboi dělá taneční hudbu pro generaci introvertů a outsiderů.

Průlomovým singlem dje poolboie byl We can be happy, který původně vyšel v roce 2018, ale chvíli trvalo, než se díky YouTube začal šířit internetem. Jednoduchý houseový beat ponořený v jemné melancholické náladě zachytil ducha doby přelomu dekády a nasbíral miliony zhlédnutí. Fanoušci dokonce sami začali ke skladbě vytvářet vlastní videa, která vycházela z posmutnělé atmosféry i nadějeplného názvu skladby. Ve stejném duchu se nese i oficiální video k singlu Like we were the last two people on earth, v němž sledujeme večer dvojice milenců ponořeným v sepiových odstínech barvách evokujících nostalgii.

dj poolboi podepsal německé značce Majestic Casual, která vznikla ze stejnojmenného youtubeového kanálu a na níž vydává i český producent dné. Právě tady poolboi v roce 2020 vypustil debutové album It's Good to Hear Your Voice. Vydává se zde i do krajin deep house, vždy je ale jeho hudba plná silných emocí. Jeho nahrávky si vysloužily srovnání se jmény jako Ross From Friends, DJ Boring nebo Dj Seinfeld, tedy postavami aktuální vlny outsider/lo-fi house, s nimiž se potkává v line-upech klubů. On sám přiznává inspiraci projekty jako jsou Radiohead, Four Tet, Caribou nebo Jamie XX, tedy hudebníků přistupujících ke klubové hudbě z pozic někoho, kdo nepotřebuje přemýšlet o účelnosti tanečního beatu.

„Světem se žene vlna relaxačních soundtracků žánru lo-fi hip-hop, ale není moc hudebníků, kteří by ho dokázali dělat tak svébytně jako tenhle rodák z Austinu,“ napsal o poolboiovi web Earmilk, zatímco blog Stereofox v profilu dodává: „Je to zvláštní paradox, že někdo, kdo se pojmenoval tímhle vtipným jménem, tvoří hudbu, která je takhle deep a plná uvěřitelných emocí.“ O tom, že dj poolboi je předvojem nové vlny klubové hudby, se můžete přesvědčit 25. března v Paláci Akropolis, kde zahraje v rámci festivalu Spectaculare.

VJ VALERIIA RIAZANOVA /UKR

Valerie se věnuje vizuálnímu storytellingu, který se mění na základě objevování hudební tvorby společně s producenty. Ve své tvorbě využívá různé ilustrace, které doplňuje o minimalistické patterny a generativní textury. Mezi její nedávné kolaborace patří Floex, Noisy Pots a interaktivní projekt pro budapešťskou galerii PAIKKA.