TEST
pondělí 19. 4.
/ MANI(E)FEST ► LUCIE KRÁLIKOVÁ + KLÁRA VLASÁKOVÁ
19:00, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Mani(e)fest je o skrytých půvabech zákoutích lidského já, které se jako dítě ve stavu údivu vystavuje zvědavým pohledům přihlížejících. Žijeme v době, kdy jsme zavření, často osamělí, bez možnosti přirozené interakce setkávání. Přesto chceme ostatním říci, kdo jsme, co prožíváme, o čem přemýšlíme. Je to svého druhu mánie a manifest zároveň. Mánie, která nemůže být nikdy potlačena. Večery se konají po dramaturgickým patronátem Barbory Baronové.

19. 4. MANI(E)FEST – PROSTOR 19:00 – 20:00 / Lucie Králiková + Klára Vlasáková

LUCIE KRÁLIKOVÁ – Svátosti

Kniha Svátosti se snaží poukázat na posvátnost zdánlivě obyčejných věcí a úkonů. Svým čtenářům nabízí možnosti, jak proměnit všednost ve slavnost, podněcuje k návratu do krajiny, k jejímu zkoumání a ochraně. Snaha o návrat radosti z prožívání celého kalendářního roku je v knize zobrazena jako mozaika osobních performancí, podložených terénním a etnografickým průzkumem a současně také jako řada akcí konaných ve spolupráci s veřejností. Svátosti vznikly ve spolupráci s fotografkou Michaelou Karáskovou a vydalo je nakladatelství wo-men.

Jsem zahradní architektka, ale věnuji se umění, které nyní studuji. Zásadním prostředkem v mé práci je chůze, terén, vzduch a vášeň prozkoumávat odstíny od zářivě městských až po ty vyšisované, okrajové. Kontinuálně píši a publikuji své texty nebo je různě zahrnuji do svých galerijních instalací. Většinou mají podobu deníkových záznamů, neveršovaných básní nebo kratších asociativních příběhů.

KLÁRA VLASÁKOVÁ – "Kam se schovat?

Během vystoupení zazní kapitola z románu Praskliny (2020), ve které si jedna z postav koupí speciální bunkr a doufá, že se tak zachrání před postupující klimatickou změnou. Jenže je čím dál zřejmější, že bunkr nic nevyřeší, a navíc není ani jasné, kdy nastane ideální čas se do něj zavřít.

Klára Vlasáková (1990) je spisovatelka, publicistka a dramaturgyně. Loni jí vyšel románový debut Praskliny a komiks Spiritistky, o jehož výtvarnou stránku se postarala Juliána Chomová. Vlasáková dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem nebo Českou televizí.