TEST
úterý 23. 11.
GRANDBROTHERS /DE + BADFOCUS /CZ
19:30, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Grandbrothers spojí na Music Infinity klavír a elektronické beaty.

Duo Grandbrothers z německého Düsseldorfu se po třech letech vrátí do Prahy. Na večírku Music Infinity zahraje 23. listopadu dvojice, která ve své hudbě kombinuje puristické zvuky klavíru a inovativní elektroniku. Švýcar Lukas Vogel a Němec Erol Sarp propojují dva zdánlivě protichůdné hudební světy, dělají to ale s citem a organičností, která se v podobných fúzích málokdy slyší.

Hostem Music Infinity bude německé duo Grandbrothers a jejich mix slastných klavírních melodií a elektronických beatů. Erol Sarp je vystudovaný jazzový klavírista, zatímco Lucas Vogel se živí výrobou analogových syntezátorů. Potkali se už během studií na katedře zvuku a videa v Düsseldorfu a přišlo jim jako dobrý nápad spojit Sarpův klavír a Vogelovu posedlost programováním a technologiemi vůbec. Z těchto základů se zrodil projekt Grandbrothers, jež oba tvůrci popisují jako „kreativní prozkoumávání omezených možností vyjádření“. Zdrojem zvuků je totiž pro Grandbrothers jediný nástroj – klavírní křídlo a hned v počátku projektu se dohodli, že žádný další nikdy nepoužijí. Metoda je jednoduchá – Sarpovu hru na klavír obaluje Vogel elektronickými efekty nebo beaty, variací je ale mnoho. Tvůrčí omezení funguje jako cesta k plnému využití všech dostupných možností.

Jejich unikátní spolupráce trvá už více než dekádu. EPčko Ezra Was Right z roku 2014 zaujalo Gillese Petersona, který skupinu hrál ve svém pořadu na BBC a zařadil ji do seznamu deseti největších objevů roku. O rok později vydaný debut Dilation z roku 2015 sklidil skvělé recenze a následující Open (2017) už se objevilo péčí významného vydavatelství City Slang. V roce 2019 natočili Grandbrothers soundtrack k francouzské filmové komedii Výjimeční (Hors Nomes) o kamarádství dvou mužů, kteří pomáhají znevýhodněným lidem. Skladba Bloodflow, která byla hlavním motivem snímku, má na Spotify 17 milionů přehrání. Ve stejném roce také Grandbrothers na chvíli přerušili svoje přísné pravidlo o jediném nástroji a vyjeli na turné s desetičlenným orchestrem, který sestavili dohromady s ruským skladatelem a houslistou Mischou Tangianem.

Zatím posledním albovým počinem Grandbrothers je album All the Unknown z letošního ledna, které cizeluje jejich dosavadní tvorbu a zároveň ji posouvá do nových míst. „Na All The Unknown Grandbrothers rádi překvapují a umísťují zvuky do míst, kde byste je nikdy nečekali. Tady z přerostlého keře vykouknou IDM beaty a koncertní křídlo si spokojeně hoví uprostřed parketu berlínského klubu,“ píše o desce v pochvalné recenzi portál Loud and Quiet. Takto majestátně a filmově ještě Grandbrothers nezněli!

Zatím poslední návštěva švýcarsko-německého dua proběhla v roce 2018 na Spectaculare festivalu v pražském Hlaholu. Tady Grandbrothers potvrdili, že jejich koncerty jsou také strhující audio-vizuální zážitek. Zopakovat si to budeme moci 23. listopadu, kdy zahrají v Paláci Akropolis v rámci Music Infinity. Přesvědčte se, že výsledkem rovnice emoce plus melodie plus slastné taneční beaty jsou Grandbrothers.

badfocus

Za projektem badfocus stojí teprve devatenáctiletý pražský producent, skladatel a multiinstrumentalista Prokop Korb. Jeho hudba představuje zvukově bohatý, intimní zážitek a snahu neustále rozšiřovat svůj vlastní hudební jazyk.

Přes svůj mladý věk badfocus ztělesňuje opravdového tvůrčího ducha, hladového po nových zvukových spektrech, beatech a melodiích. Přestože jeho hudební kořeny tvoří zejména jazz, badfocus byl silně ovlivněn mnoha žánry, od klasické hudby přes elektroniku, hip-hop až po indie-pop, které ve své tvorbě kombinuje. V každé písni tak vytváří zcela jedinečný svět, oproštěný od žánrových konvencí a tradičních postupů. Zásadním pojítkem všech skladeb je především emocionální dopad na posluchače.

Při poslechu jeho písní můžete slyšet paralely s projekty a umělci jako například Nils Frahm, Ólafur Arnalds nebo Bonobo, ale bezpochyby rozeznáte originální zvuk, který krystalizuje s každým dalším vydaným materiálem.

Kromě vlastního projektu je členem dream-popové kapely teepee, se kterou vystupoval například na největším showcase festivalu Eurosonic Noorderslag v holandském Groningenu a předskakoval s nimi na evropském turné britskému duu Seafret.