středa 11. 1.
ZRUŠENO - EINAR STRAY ORCHESTRA
19:30, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Norský hudební kolektiv Einar Stray Orchestra oslaví 10 let od vydání oceňovaného debutového alba Chiaroscuro.

Od vydání kritikou uznávaného debutového alba Chiaroscuro od Einara Stray Orchestra uplynulo deset let. Na oslavu tohoto výročí norská vyrazí kapela v březnu 2022 na exkluzivní turné. Pro tuto zvláštní příležitost se do kapely vrátí i původní členka – houslistka Hanna Furuseth!

Chiaroscuro si název propůjčilo od renesanční malířské techniky, která využívá ostré kontrasty mezi světlem a tmou. Stejně i album je plné kontrastů, jak hudebních, tak i textových.

Od hlučného post-rocku až po tradiční skandinávký indie-pop, ve kterém dominují sladěné vokály, klavír, housle či harfa. Na své si proto při poslechu alba přijdou jak příznivci Arcade Fire, tak Sigur Rós.

Chválou na album nešetřili ani hudební periodika. Britský The 405 mu dal 9 z 10 a nazval ho „výjimečným uměleckým dílem“ a německý Rote Raupe napsal, že je to „ein Meisterwerk!“. Největší norský list Aftenposten uvedl, že „Einar Stray těší, překvapuje, fascinuje a uchvacuje“. Po zhlédnutí kapely na festivalu Reeperbahn GAFFA stručně popsal koncert jako: „zjevení krásy“ 6 ze 6 hvězdiček.

„Obvykle se moc neohlížíme nazpět. Dnes ale nastal čas vrátit se o 10 let zpátky k naší rané tvorbě a nahlédnout na ní z nové perspektivy.“ říká Einar Stray.

I v Praze budete moct s kapelou zavzpomínat na jejich hity jako Caressed, Arrows a Yr Heart Isn’t A Heart.


 
Doporučujeme