X
pátek 10. 9.
KITTCHEN ► KŘEST ALBA PULS
20:00, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Maskovaný hudebník Kittchen vystavil své první album MENU v roce 2011 na internet a začaly se dít věci. O chlapíkovi v kuchařské masce si šeptali fanoušci i kritika. A hned druhá deska, RADIO, kterou Kittchen nahráli už jako dvoučlenná kapela, byla v roce 2013 nominována na většinu tuzemských hudebních cen. A nakonec oceněna Andělem, za Alternativní album roku. V dalších letech Kittchen sbírá zkušenosti z tuzemských i zahraničních pódií a v roce 2015 vychází u nakladatelství Červený kůň třetí řadové album, KONTAKT.

V roce 2018 doplnil maskovaného kuchaře a Tomáše Neuwertha třetí člen kapely, multiinstrumentalista a producent Aid Kid. Nová sestava se napřed sehrávala živě a hledala nový zvuk. Během pandemického roku 2020 pak na chatě v Jeseníkách trio společně natočilo album PULS. To vyšlo pod společnou vlajkou vydavatelstvý Červený kůň a FULL MOON Forum 1. května 2021, přesně deset let po vydání debutu.

Skupinu Kittchen nyní vystupuje v sestavě: kopřivnický legendární bubeník a producent Tomáš Neuwerth (Lu, Nierika, Kafka Band), mladý elektronický mág Aid Kid (Ondřej Mikula) a samotný Kittchen (Jakub König). To všechno, ještě podtržené strhujícími projekcemi Lindy Arbanové, vám připraví neobyčejně výživný audiovizuální zážitek.

Album Puls zachycuje Kittchen v tříčlenné sestavě. K základní dvojici Jakub König a Tomáš Neuwerth, která pracovala na předchozích deskách Radio a Kontakt společně, se na konci roku 2018 přidal elektronický producent a multiinstrumentalista Aid Kid. Vznik nahrávky popisuje König takto: „Když se v březnu 2020 všechno zavřelo, vyrazili jsme s Tomášem a Aid Kidem na chalupu do Jeseníku a během necelého týdne natočili základy celé desky. Dopředu jsme toho záměrně moc připraveného neměli, cílem bylo vytvořit co nejvíce věcí společně. Na stejné místo jsme se vrátili ještě dvakrát a na konci toho praštěnýho roku bylo album připravené. Je zase dost jinačí, než desky předtím, ale pořád Kittchen.“

Puls vychází po šestileté odmlce od oceňovaného alba Kontakt (2015, Červený kůň / Full Moon Forum). Důvodem prodlevy byly nejen aktivity skupiny Zvíře jménem Podzim, ve které se sešli i všichni členové projektu Kittchen, ale také pátrání po nových možnostech a cestách, kam by se maskovaný kuchař mohl vydat. První ochutnávkou nové podoby Kittchen je videoklip, který režisér Ondřej Mataj natočil v kulisách divadelní hry Les sebevrahů souboru Divadlo Letí, k němuž psal Jakub König nejen hudbu, ale také v něm účinkoval. V hlavních rolích klipu působí protagonisté představení Anna Kameníková a Jan Hofman. „K Lesu sebevrahů mě pozvala režisérka Kasha Jandáčková, zkoušeli jsme od léta, ale pár dní před jeho premiérou se všechno zase zavřelo. Představení jsme nakonec odehráli jen pro sebe a členy divadla, bylo to celý hrozně smutný, i když jsme se všichni tvářili statečně. Je to moc hezký představení, s krásnou scénou a zatím to nevypadá, že by ho v dohledné době někdo mohl vidět. I proto jsem rád, že jsme v jeho kulisách mohli natočit videoklip k písničce Rohlíky,“ říká König.


X