TEST
úterý 25. 4.
TANTEHORSE - INVISIBLE I. HANNAH
19:30, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Autobiografické představení o nevšední herečce a zpěvačce Haně Frejkové jako archeologie osobní minulosti. Na pomezí lehce zaprášeného stand upu a tichých metaforických obrazů se vypráví příběh o hledání vlastního místa ve světě, příběh o neutuchající energii ženy, která se nedobrovolně stala hrdinkou antické tragédie, ale pořád to nevzdala. O ženě, která řeší svůj vztah s mámou, usiluje o své profesní zařazení, snaží se o ucelenou rodinu, kde fungují rodiče i děti, a v neposlední řadě se touží uplatnit i v posledním období svého života!

Hana Frejková se v dialogu s tanečnicí Markétou Jandovou, sound designerem Martinem Tvrdým a režisérkou Miřenkou Čechovou noří do vzpomínek na dětství, na nedobrovolnou výlučnost, a s vtipem komentuje pozici stárnoucí ženy – umělkyně, jíž divadlo přináší jeden z důležitých smyslů života.

Trilogie Invisible, jejíž je Hannah prvním dílem, se zabývá příběhy žen – umělkyň, které v určité chvíli přestávají být vidět, jsou odsouzeny k mizení, vytrácí se z centra pozornosti a stávají se neviditelnými, ať už je to díky věku, nečekanému konci kariéry, politickým událostem či mateřství.

Hana Frejková se narodila v Londýně, kam její rodiče emigrovali těsně před začátkem 2. sv. v. Otec, Ludvík Frejka, ekonom (původním jménem Ludwig Freund) pocházel z asimilované židovské rodiny v Liberci. Matka, Alžběta Frejková, herečka (rozená Elisabeth Henke-Warnholtz) pocházela z bohaté obchodnické rodiny v Hamburku. V roce 1952 byl Ludvík Frejka ve vykonstruovaném soudním procesu s Rudolfem Slánským odsouzen k trestu smrti a popraven. Hana s matkou musela opustit Prahu a byly přestěhovány do pohraničí. V roce 2007 vyšla Haně Frejkové autobiografická kniha Divný kořeny, ve které otevřeně vypráví o svém vlastním mládí a hereckých začátcích včetně zkušeností s drogami a alkoholem. Vypráví o nevšedních osudech svých rodičů v pohnuté poválečné době.

V září 2021 obdržela Hana Frejková cenu Osobnost roku festivalu Next Wave za osobní i umělecké obnažení v inscenaci „Invisible I. / Hannah“ a filmu "Hannah – obyčejnej život.“

text: Hana Frejková

hrají: Hana Frejková, Markéta Jandová

koncept a režie: Miřenka Čechová

hudba: Martin Tvrdý

scénografie: Alexandra Schewelew

světelný design: Jiří Šmirk

produkce: Jakub Urban

Představení vzniklo v koprodukci s Palácem Akropolis a za podpory hlavního město Praha, ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR