úterý 16. 5.
PONGO /PT
20:00, Velký sál
dočasně mimo provoz

info

Koncertní série Femme Fatale představuje hudebnici Pongo v doprovodu velké kapely. Bývalá zpěvačka slavných Buraka Som Sistema (Pongolove) bude v Praze vystupovat poprvé.

Vzít všechna traumata a těžkosti života a převrátit je v něco pozitivního, to umí ve své hudbě portugalsko-angolská rapperka Pongo. Když jí bylo 8 let, musela spolu s rodinou utéct ze země sužované občanskou válkou do Portugalska. Dnes je dost možná nejznámější interpretkou žánru kuduro, který od devadesátých let míchá západoafrické vlivy s technem a hip hopem. Engracia Domingos da Silva alias Pongo se proslavila už na konci nulté dekády díky hitu Kalemba (Wegue Wegue), který nahrála v šestnácti letech jako vokalistka skupiny Buraka Som Sistema. S portugalským kolektivem zpívala dva roky, pak se ale musela vrátit domů do Angoly, aby se postarala o své sourozence. Svoji pěveckou kariéru nastartovala před pěti lety, kdy vydala EP Baia. V roce 2020 získala cenu Music Moves Europe pro nejzajímavějšího umělce starého kontinentu. Ve stejném roce natočila EP Uwa a vloni jí vyšlo debutové dlouhohrající album Sakidila, které významný americký publicista Robert Christgau zařadil do stovky nejlepších desek roku. „Pro Pongo není tanec jen reakce na dobrou píseň, je to prostředek, který může spojit lidi v těžkých časech,“ napsal o zpěvačce portál Pitchfork.

Projekt je podpořen Hlavním městem Praha a je realizován za finanční spoluúčasti EU prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva Kultury.

Tuto akci podporuje Liveurope. Liveurope je první celoevropská iniciativa podporující koncertní kluby v jejich snaze pořádat koncerty začínajících evropských umělců. Projekt Liveurope je spolufinancován programem Evropské unie Kreativní Evropy.


 
Doporučujeme